ACP Rechtshulppolis

ACP Rechtshulppolis helpt bij burenruzie

Mooie zonnige dagen, genieten van buiten zijn en eten in de tuin. Daniëlle, agente in eenheid Midden-Nederland, woont samen met Annet*. In de tuin bezig zijn, werkt voor Daniëlle ontspannend; zeker na een heftige werkdag. Inmiddels is de tuin helemaal klaar voor de zomer en kijken ze ernaar uit om er veel tijd in door te brengen. De buurman heeft zijn tuin ook klaargemaakt voor de zomer. Helaas vallen zijn aanpassingen niet bij iedereen in de smaak …

20 windgongen in de tuin

Na een lange werkdag kijkt Daniëlle ernaar uit om ’s avonds met Annet in de tuin te genieten van een hapje en een drankje en wat welverdiende rust. Maar als ze de tuindeur opendoen, worden ze verwelkomd door een wel heel luid geklingel. In eerste instantie vragen ze zich af waar dit geluid vandaan komt. Maar al snel blijkt dat de buurman zijn tuin heeft ‘versierd’ met windgongen. Niet één, niet twee, maar wel 20 stuks! De dames nemen toch plaats in hun tuin, maar uiteindelijk wordt het geluid van de windgongen hun te veel.

Geen overeenstemming

Daniëlle en Annet twijfelen of ze de buurman zullen aanspreken. Ze willen niet zeuren en vinden het ook lastig. Want wanneer is er nu werkelijk sprake van geluidsoverlast? Moeten ze dit geluid niet gewoon accepteren? Na het een aantal maanden te hebben aangekeken (of beter gezegd: aangehoord), besluiten ze om de buurman toch aan te spreken. Ze proberen hem zover te krijgen dat hij het aantal windgongen in zijn tuin vermindert. Helaas blijkt de buurman, na herhaaldelijke verzoeken, hier niet toe bereid.

Accepteren of niet?

Daniëlle heeft een ACP Rechtshulppolis en besluit contact op te nemen met het ARAG. Zij wil graag weten wat zij aan deze situatie kan doen nu ze er in gezamenlijk overleg niet uit blijken te komen. Wordt deze geluidsoverlast gezien als iets dat zij gewoon moeten accepteren of kan het écht niet door de beugel? Je hebt natuurlijk niks te zeggen over hoe een buurman zijn tuin inricht, maar er zijn wel grenzen aan de mate van overlast die iemand mag veroorzaken.

Opgelost

Martine, jurist bij ARAG, start namens Daniëlle een zaak en deze komt voor de rechter. De rechter oordeelt dat buren in het algemeen enige mate van hinder van elkaar moeten verdragen. Vooral in een land als Nederland waar veel mensen dicht op elkaar wonen. Dan kan het simpelweg niet altijd stil zijn. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen en laat dit er nou net één zijn. Twintig windgongen die de hele dag door geluid maken vond ook de rechter te veel. Op twee exemplaren na, moest de buurman de windgongen verwijderen.

 

* in verband met privacy zijn alle namen in dit verhaal gefingeerd.

Terug naar overzicht